Dziś 5 grudnia- Światowy Dzień Gleby. Święto ekologiczne, które może wydawać się dość nietypowe, jeśli jednak spojrzymy na temat gleby przez pryzmat kryzysu światowego staje się on niezmiernie ważny! Gleba i życie wyewoluowały razem. Nie ma gleby bez życia i życia bez gleby - co to oznacza?
Aż 95% ludzkiego pożywienia pochodzi z gleby. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie strawić pożywienia, które otrzymuje. Jest to możliwe tylko dzięki mikroflorze bakteryjnej znajdującej się w przewodzie pokarmowym. To samo dzieje się w przypadku roślin, które samodzielnie nie potrafią pobierać substancji pokarmowych z gleby- potrzebują do tego pomocy mikroorganizmów. Ich istnienie natomiast jest niezbędne dla utrzymania dobrej i zdrowiej gleby.
Jeśli w piasku występuje odpowiednia ilość substancji organicznych staje się on żyzną glebą. Jednakże obecnie mamy do czynienia z pustynnieniem, a więc gleby rolnicze w wyniku degradacji i erozji stają się… piaskiem!!! Minimalna zawartość organiczna gleby powinna wynosić od 3-6%, lecz zostawianie otwartej ziemi w słońcu zabija całą aktywność mikrobiologiczną.
Jeśli w piasku występuje odpowiednia ilość substancji organicznych staje się on żyzną glebą. Jednakże obecnie mamy do czynienia z pustynnieniem, a więc gleby rolnicze w wyniku degradacji i erozji stają się… piaskiem!!! Minimalna zawartość organiczna gleby powinna wynosić od 3-6%, lecz zostawianie otwartej ziemi w słońcu zabija całą aktywność mikrobiologiczną.
W skali globalnej 52% gruntów rolnych można uznać za zdegradowane. Uwalniają one również cały zmagazynowany dwutlenek węgla z powrotem do atmosfery. Gleba z pochłaniacza staje się więc poważnym źródłem jego emisji! Nie jest także w stanie chronić nas przed suszami i powodziami.
Szacuje się, że do 2045 r. z powodu wymierania gleby produkcja żywności spadnie o 40%. Istnieje bezpośrednia zależność między jakością gleby pod kątem substancji odżywczych a jakością naszej diety. Obecnie jakość gleby wpływa na znaczne niedobry witamin w żywności.
Dlaczego gleba jest wyjałowiana? Ponieważ nie „oddajemy” jej materii organicznej, którą zebraliśmy. Stoimy przed wieloma wyzwaniami, a odpowiednia ochrona gleb jest koniecznością już teraz. Nie tylko dla nas, ale także dla przyszłych pokoleń.
Szacuje się, że do 2045 r. z powodu wymierania gleby produkcja żywności spadnie o 40%. Istnieje bezpośrednia zależność między jakością gleby pod kątem substancji odżywczych a jakością naszej diety. Obecnie jakość gleby wpływa na znaczne niedobry witamin w żywności.
Dlaczego gleba jest wyjałowiana? Ponieważ nie „oddajemy” jej materii organicznej, którą zebraliśmy. Stoimy przed wieloma wyzwaniami, a odpowiednia ochrona gleb jest koniecznością już teraz. Nie tylko dla nas, ale także dla przyszłych pokoleń.